Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 8 suszonych śliwek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mączki migdałowej 3 dag masła 2 jajko 1 żółtko 5 dag płatków migdałowych Sposób wykonania: Do roztopionego masła dodać jajko, mączkę migdałową oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na 4 kwadraty, na które rozłożyć przygotowaną wcześniej mieszankę oraz po…
Tag: ze śliwkami
Schab
Schab ze śliwkami Aliny
by Alina Gilewska • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg schabu środkowego 100 g śliwek sól pieprz ½ l wywaru mięsnego 1 cebula 150 g śliwek suszonych czerwone wino 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso nakłuć z obydwu stron i włożyć w nie śliwki popychając aby weszły jak najdalej. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanny. Całość zalać wywarem dodać…
Łazanki
Łazanki z sosem śliwkowym
by Krystyna Grzegorek • • 0 Comments
Składniki: opakowanie makaronu łazanki 20 g suszonych śliwek 0, 25 l wody 0, 75 l maślanki 2 łyżki cukru kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich łyżka mąki pszennej sól szczypta cynamonu Sposób wykonania: Śliwki rozgotować w wodzie po czym zmiksować z dodatkiem cukru i cynamonu. Następnie mąkę wymieszać z szklanką maślanki. Resztę maślanki zagotować i wówczas…
Sosy
Sos śliwkowy z cebulą
by Karol Krupski • • 0 Comments
Składniki: 10 dag wypestkowanych śliwek 3 dag posiekanej cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki mąki sól cukier Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym tłuszczu. Następnie koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką i dodać do cebuli. Całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć po czym dodać śliwki przekrojone na połówki,…
Ciasta
Ekspresowe ciasto ze śliwkami
by Urszula Wojtkowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g herbatników masło 300 g śliwek węgierek szczypta mielonego cynamonu szczypta goździków 4 jajka ½ szkl. cukru budyń waniliowy cukier puder cukier waniliowy Sposób wykonania: Formę wysmarować masłem po czym wyłożyć ja herbatnikami. Następnie śliwki wydrylować, przekroić na pół i ułożyć na herbatnikach i posypać je przyprawami korzennymi. Białka ubić na sztywną pianę…