Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze śliwek

Morelowo malinowy deser

Składniki: 50 dkg dużych, dojrzałych  moreli 20 dkg malin lub jeżyn, porzeczek 1 szklanka soku wiśniowego 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 4 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone morele przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Owoce wymieszać z sokiem i napełnić nimi połówki moreli. Każdą połówkę owoców polać śmietaną. Przed podaniem mocno schłodzić.

Śliwy pieczone z farszem mięsnym

Składniki: 8 dużych twardych śliw przekrojonych na połówki Farsz: 20 dkg drobno posiekanego mięsa z pieczonej kaczki 10 dkg tartego, żółtego sera 3 łyżki majonezu pieprz, papryka, sól Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Składniki farszu dokładnie wymieszać. W każdej połówce śliwki umieścić farsz. Tak przygotowane śliwy zapiec w…

Śliwy zapiekane z ziarnami

Składniki: 50 dkg dojrzałych, twardych, dużych śliw 2 łyżki posiekanych pestek dyni 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 3 łyżki miodu Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Rozdrobnione pestki, słonecznik i orzechy wymieszać z miodem. W każdej połówce śliwki umieścić nasiona wymieszane z miodem. Piec 30…

Śliwkowo orzechowy deser

Składniki: 50 dkg dużych dojrzałych, ale nie miękkich śliw orzechy włoskie w ilości 1 orzech na 1 śliwę 1/3 szklanki cukru ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina ½ szklanki bitej śmietany Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Orzechy obrać, podzielić na połowę. W każdej połówce śliwki umieścić połowę orzecha. Tak…