Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zdrowie

Surówka z jarmużu w winie

Składniki: 500 g młodego jarmużu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g brzoskwiń z syropu 50 g fig 50 g daktyli sól, pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, brzoskwinie pokroić w kostkę a figi i daktyle na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i skropić winem. Na koniec doprawić do…

Surówka z jarmużu, czosnku i jabłek

Składniki: 40 dag liści jarmużu 4 ząbki czosnku 10 dag jabłek 1/2 szkl. majonezu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki śmietany 1 jajko ugotowane na twardo sól, pieprz Sposób wykonania: Jarmuż porwać na mniejsze kawałki, czosnek posiekać a jabłka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie majonez wymieszać z musztardą oraz śmietaną i polać…

Surówka z pomarańczy i cykorii

Składniki: 3 cykorie 1 pomarańcza 1/2 pojemnik jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 2 łyżki siekanych orzechów sól, pieprz Sposób wykonania: Cykorie pokroić na mniejsze kawałki, pomarańcza podzielić na cząstki. Następnie jogurt wymieszać z miodem i posiekanymi orzechami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.

Surówka z jabłka i dyni

Składniki: 40 dag dyni 10 dag jabłek cukier puder Sos: 1 szkl. mleka 1 żółtko 6 dag cukru 1 dag mąki ziemniaczanej smażona skórka pomarańczowa Sposób wykonania: Miąższ dyni pokroić w kostkę a jabłka zetrzeć na tarce. Doprawić do smaku cukrem pudrem. Następnie cukier rozpuścić w ciepłym mleku, wówczas dodać żółtko oraz mąkę. Całość dokładnie…

Sałatka z kapusty z fenkułem

Składniki: 100 g fankułów 250 g kapusty 75 g kiełków fasoli mung (lub innych) 6 łyżek majonezu łyżka kopru 25 g pestek dyni sól Sposób wykonania: Fenkuł pokroić na mniejsze kawałki kapustę poszatkować dodać jeszcze kiełki i razem wymieszać. Polać całość majonezem i doprawić do smaku solą. Na koniec posypać kiełkami i pestkami dyni.