Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanki

Zapiekanka konfetti

Składniki: 45 dag mielonej wołowiny ¼ szkl posiekanej cebuli łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki ostrej musztardy łyżka brązowego cukru 100 g serka śmietanowego 200 g sosu pomidorowego 300 g mieszanki warzywnej pokruszone chipsy kukurydziane Sposób wykonania: Mięso przesmażyć razem z posiekaną cebulą na rozgrzanej patelni. Wówczas dodać serek śmietanowy, cukier, musztardę, sól i…

Zapiekanka warzywna z pieczarkami

Składniki: ¾ szkl masła 45 dag pieczarek ¾ szkl kaszy perłowej 400 ml gotowej zupy cebulowej z torebki 2 szkl wody 600 g mrożonej mieszanki warzywnej Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wówczas dodać kaszę i trzymać na ogniu, aż wchłonie sok z pieczarek. Następnie wlać zupę i dokładnie wymieszać. Przełożyć…

Sycąca zapiekanka

Składniki: 6 szt. serdelków 25dag. makaronu rurki 2 czerwone cebule 1 cukinia 10 dag.keczupu 3 łyżki masła Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Serdelki pokroić na kawałki i ponacinać na krzyż. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na 2 łyżkach masła razem z pokrojoną w kostkę cukinią. Dodać keczup, a po…

Ziemniaki w kołderce z szynki Iwony

Składniki: 1 kg ziemniaków 25 dkg szynki 30 dkg twarogu ½ szklanki gęstej  śmietany sok z cytryny sól, pieprz do smaku olej pęczek trybuli sałata lodowa Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach około 25 minut, odcedzić, obrać. Szynkę pokroić w 4 cm paski. Każdy ziemniak owinąć paskiem szynki, spiąć wykałaczką. Przygotowane ziemniaki przełożyć do…

Zapiekanka z kopytkami i szpinakiem

Składniki: 600 g kopytek 100 g szpinaku 2 żółte papryki 1 cebula 12 pomidorków 1 łyżka oleju sól pieprz 5 łyżek wiórków parmezanowych Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Trzymać na ogniu około 3 minuty po czym dodać kopytka. Całość wymieszać i dodać jeszcze szpinak i…