Składniki: 30 dag metki 450 g poszatkowanej kapusty łyżka oleju roślinnego łyżka mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany 170 g ryżu 300 g pomidorów z puszki zielona papryczka chilii 2 szkl startego sera cheddar Sposób wykonania: Kiełbasę przesmażyć na rozgrzanej patelni. Następnie odstawić ją na bok a na patelni rozgrzać oliwę. Wówczas wrzucić poszatkowaną kapustę…
Tag: zapiekanka
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z ryżu i kapusty
by Dawid Borys • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg ryżu 1 ½ kg kapusty kiszonej 25 dkg wędzonego boczku 2 średnie cebule 80 dkg białej kiełbasy 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Kapustę osączyć i posiekać, Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać posiekany…
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z ziemniaków i wędzonego boczku
by Paweł Gliński • • 0 Comments
Składniki: 2 kg ziemniaków 80 dkg wędzonego boczku 25 dkg pieczarek 1 ½ szklanki słodkiej śmietany sól, pieprz do smaku 1 duża cebula Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Boczek pokroić w plastry, cebulę obrać i pokroić w talarki, pieczarki pokroić w cienkie plastry. Do żaroodpornego naczynia wkładać kolejno boczek, ziemniaki, cebulę…
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z makaronu, kiełbasy i kapusty
by Agata Stępniewska • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl gotowanej zupy-kremu z pieczarek 1 ½ szkl mleka ½ szkl posiekanej cebuli łyżka musztardy 80 dag kiszonej kapusty 20 dag suchego makaronu 70 dag swojskiej kiełbasy 2 szkl startego żółtego sera ¾ szkl suchego zmielonego razowego chleba 2 łyżki masła Sposób wykonania: Kapustę rozłożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na kapuście rozłożyć…
Porady i Ciekawostki
Łatwa zapiekanka z fasoli
by Dominika Golińska • • 0 Comments
Składniki: 30 dag ugotowanej fasoli 600 g fasoli w pomidorach puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli cebula 45 dag wędzonej kiełbasy ¾ szkl ketchupu 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki musztardy 1/8 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Do dużej miski wrzucić fasolę Limańską, biała i czerwoną fasolę oraz posiekaną cebulę. Całość dokładnie wymieszać …