Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Zapiekanka grecka

Składniki: 3 pokrojone pomidory 20 dkg pokrojonego w kostkę sera feta 1 szklanka rozdrobnionych liści sałaty rukoli 4 jajka 1 szklanka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami pomidory, ser feta, sałatę. Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Mieszanką tą zalać ułożone w naczyniu żaroodpornym składniki. Zapiekać przez…

Zapiekanka z makaronu Angle Hair (Włosy anielskie)

Składniki: 25 dkg makaronu 75 dkg mielonego mięsa 1 szklanka sosu do spaghetti 1 szklanka tartego ostrego żółtego sera 1 szklanka tartego sera Monterey Jack lub twardego białego Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, obsączyć. Na patelni teflonowej podsmażyć mięso, dodać sos , wymieszać. W naczyniu żaroodpornym układać cienkimi warstwami sos z…

Ziemniaki zapiekane z serem, szynką lub kiełbasą

Składniki: 3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy 5 szklanek pokrojonych w kostkę ziemniaków 3 szklanki tartego ostrego żółtego sera 1 pokrojona w kostkę cebula 1 pokrojona w kostkę papryka ½ szklanki mąki 1/2 szklanki masła ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 3 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w…

Mini zapiekanki

Składniki: 15 pokrojonych w plastry i usmażonych pieczarek 2 pokrojone pomidory 1 drobno posiekana czerwona cebula 25 pokrojonych oliwek bez pestek 5 łyżek majonezu 1 szklanka tartego żółtego sera 1 bułka wecka lub bagietka mielone chili Sposób przyrządzenia: Bułkę lub bagietkę pokroić w plastry o grubości około 8 mm. Każda posypać cieniutko serem i zapiec…

Cukinia zapiekana z pomidorami

Składniki: 2 średnie cukinie pocięte wzdłuż na plastry 20 dkg obranych ze skóry, rozgniecionych pomidorów 1/3 szklanki tartej bułki 1 łyżka tartego sera parmezan 1 szklanka tartego sera mozzarella 2 lekko ubite białka jaj 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Bułkę tartą wymieszać z serem parmezan. Plastry cukinii moczyć w białku, obtoczyć…