Składniki: 4 kromki chleba tostowego 8 plastrów konserwy turystycznej 1 kwaśne jabłko 10 dkg masła 20 dkg tartego żółtego sera zielenina Sposób przyrządzenia: Kromki chleba przekroić na połowę. Posmarować masłem, na każdej ułożyć plaster konserwy. Jabłko obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Na każdej wcześniej przygotowanej kanapce ułożyć plaster…
Tag: zapiekane
Zapiekanki
Udka kurczaka zapieczone pod majonezem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 6 udek z kurczaka 60 dlg ziemniaków 15 dkg majonezu czosnek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na połowę w stawie kolanowym, przyprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w grube plastry. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i ziemniaki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C,…
Zapiekanki
Zapiekanka grzybowa
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych grzybów leśnych 15 dkg masła 2 cebule 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 5 sucharków 2 jajka 1 szklanka tartego żółtego sera sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Suchary rozkruszyć. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Resztę masła rozgrzać w rondlu,…
Zapiekanki
Moja zapiekanka z pieczarkami
by Gotuj_11 • • 1 Comment
Składniki: 200ml. wody pół paczki drożdży 50ml. oleju 3 jaja pieczarki ser żółty lub inne dodatki 250g. margaryny połówkę cytryny pół paczki mąki sól do smaku Sposób przyrządzenia: Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia dodać mąkę a następnie wcisnąć połówkę cytryny, następnie dodawać: jaja, olej, wodę, soli i roztopioną margarynę, wlać do naczynia, Miksować…
Zapiekanki
Kalafior zapiekany z pęczakiem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 20 dag. pęczaku sól kalafior 2 łyżki masła szklanka mleka 5 dag. mąki 10 dag. żółtego sera 10 dag. szynki natka sól gałka muszkatołowa pieprz Sposób przyrządzenia: Pęczak ugotować i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować 5 minut. Odcedzić, wywar zachować. Masło i mąkę zrumienić w rondlu. Wlać napełnioną szklankę wywaru i mleko.…