Składniki: filet śledziowy 15 dkg tłuszczu zgotowanej szynki 1 mała cebula pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzia wymoczyć, osączyć na papierowym ręczniku, cebulę drobniutko posiekać. Tłuszcz z szynki zemleć przez maszynkę. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć doprawić do smaku pieprzem, masę schłodzić .Podawać do smarowania chleba, do ziemniaków lub użyć do kanapek.
Tag: zakąski
Listy
Boczek zawijany plastrami żółtego sera
by Karolina Kawałko • • 0 Comments
Składniki: 10 plastrów wędzonego boczku 10 plastrów żółtego sera Gouda 10 dużych pieczarek 10 wędzonych śliwek Sposób przyrządzenia: Rozłożyć na blaszce na foli spożywczej wędzony boczek, na nim plastry żółtego sera, po jednej umytej, obranej pieczarce i po jednej śliwce. Zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczką i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 C stopni około…
Listy
Grzanki ze szparagami
by Malwina Kamionka • • 0 Comments
Składniki: 250 g zielonych szparagów 14 łyżeczki soli 4 kromki bagietki 4 cienkie plastry masła 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka oliwy Sposób wykonania: Ze szparagów odciąć zdrewniale końce po czym gotować je w osolonej wodzie około 5 minut po czym je odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie na każda kromkę położyć plasterek masła…
Listy
Grzanki na przekąskę
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 10 dag sera żółtego ząbek czosnku pieprz cyane 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu bagietka natka pietruszki do posypania Sposób przyrządzenia: Ser utrzeć na tarce o małych oczkach, dodać keczup, musztardę, majonez i zmiażdżony czosnek. Wymieszać dokładnie, doprawić pieprzem cyane i solą. Bagietkę pokrajać w krążki o grubości 2 cm, posmarować…