Składniki: 6 czerstwych bułek ½ kostki masła ½ szkl. białego deserowego wina 2 marmolada z jabłek ¾ szkl. cukru masło do formy Sposób wykonania: Skórki z bułek usunąć a miąższ pokroić w kostkę, którą polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż się zarumienią. Wówczas układać kostki bułki na przemian…
Tag: zakąski
Listy
Filety śledziowe z żurawiną i ogórkiem
by Justyna • • 0 Comments
Składniki: 10 małych marynowanych filetów śledziowych 2 cytryny 4 korniszony 1 papryka zielona marynowana 1 papryka czerwona marynowana smażone w cukrze żurawiny natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wyjąć z marynaty, osączyć. Korniszony i paprykę pokroić w cieniutkie paski i położyć na każdym filecie, dodać natkę pietruszki i ściśle zwinąć w rulonik. Cytrynę umyć ,…
Listy
Śledź w oleju i pomidorach
by Lidia Jędrusiak • • 0 Comments
Listy
Pasta z orzechowo-serowa
by Julia Łaciak • • 0 Comments
Składniki: 250 g sera rokpol 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki posiekanego szczypiorki kilka połówek orzechów włoskich Sposób wykonania: Ser rozetrzeć widelcem po czym dodać do niego śmietankę. Dokładnie wymieszać, wówczas dodać posiekane orzechy i szczypiorek. Ponownie wymieszać. Przełożyć pastę do salaterki udekorować połówkami orzechów włoskich.