Składniki: 1 średni por/ biała część/ ½ szklanki orzechów włoskich pęczek natki pietruszki 3 duże pomarańcze 5 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku szczypta szafranu szczypta mielonego kminku sól, pieprz do smaku pęczek natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Dodać szafran…
Tag: zakąska
Listy
Surówka z kapusty pekińskiej
by Tomek Wawrowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kapusta pekińska 3 kiszone ogórki 1 marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie kiełków lucerny kilka listków Bazyli, oregano, ½ pęczka zielonego koperku ½ pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać…
Listy
Sałatka z warzywna z rzepą
by Weronika Wrzos • • 0 Comments
Składniki: 3 rzepy 3 jabłka 4 kiszone ogórki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 średnia marchewka ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka zielonego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ostrej musztardy 2-3 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki majonezu ½ łyżki przyprawy typu Vegeta Sposób przyrządzenia: Marchewkę i…
Listy
Sałatka słodko ostra
by Krystyna Micek • • 0 Comments
Składniki: 4 białe cebule 3 czerwone cebule 4 jabłka słodko-kwaśne kiść białego winogrona 2 pęczki zielonego koperku sól, pieprz do smaku 1 jogurt naturalny Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę razem ze skórką. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. Winogrona umyć, osączyć, każdy owoc przekroić na pół i wyjąć pestki.…
Listy
Sałatka z makaronem i ziołami na ostro
by Kinga Świerkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki 25 dkg szynki drobiowej 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 średni brokuł ½ szklanki jogurtu naturalnego 5 ząbków czosnku szczypta Bazyli szczypta oregano ½ szklanki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron i brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, schłodzić. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Szynkę pokroić…