Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z

Kurczak po baskijsku

Składniki: 1 kurczak kilka plastrów boczku wędzonego 4 czerwone i zielone papryki 2 ząbki czosnku 50 dkg pomidorów ½ strączka papryczki chili oliwa ½ szklanki białego wina cukier, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje. Paprykę oczyścić z nasion, podzielić na ósemki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić. W odpowiednio…

Sałatka z krewetek i fasolki szparagowej

Składniki: 20 dkg krewetek gotowanych 30 dkg fasolki szparagowej 20 dkg parmezanu Sos: sok z połowy cytryny 4 łużki oliwy 1 łyżeczka posiekanego czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolkę ugotować al dente, schłodzić, pokroić na 3 cm odcinki. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sosu dokładnie rozmieszać, przyprawić do smaku. Składniki sałatki połączyć, polać sosem.…

Sałatka kaukaska

Składniki: 10 dkg pieczarek 20 dkg wątróbek drobiowych 2 cebule 2 jajka ugotowane na twardo ½ szklanki majonezu 20 dkg ogórków konserwowych 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć, blanszować we wrzątku, obsączyć, pokroić w plastry. Wątróbkę umyć, osuszyć, usmażyć na oliwie, przestudzić, pokroić w plasterki odrzucając żyły i błony. Jajka i ogórki…

Ogórki z jajecznym farszem

Składniki: 5 ogórków 5 jajek ugorowanych na twardo koperek natka pietruszki majonez sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć. Pociąć na 5 cm kawałki, łyżeczką wydrążyć miąższ, posolić wewnątrz i popieprzyć, odstawi ć aby wyciekł sok. Jajka obrać, pokroić w kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę i majonez, wymieszać. Ułożone na listkach…