Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Tag: z ziołami
Listy
Sos musztardowy z ziołami Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki musztardy pęczek oregano paczek posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie do smaku ½ szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bulion podgrzać nie gotować, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła i szczypiorek. Podawać z sałatkami z cebulą i warzywami strączkowymi.
Listy
Pieczone słodkie ziemniaki z rozmarynem i czerwoną cebulą
by Patrycja Ptak • • 0 Comments
Składniki: 6 średnich słodkich ziemniaków 2 czerwone cebule 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka soli mielony pieprz do smaku ½ szklanki tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Obrać ziemniaki i cebulę. Ziemniaki umyć, osuszyć. Ziemniaki i cebulę pokroić w grubą kostkę. W misce wymieszać cebulę, ziemniaki, rozmaryn, oliwę, sól i pieprz. Całość ułożyć na…
Listy
Tzatziki
by Grażyna Wolniak • • 0 Comments
Składniki: 1 op jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonych ziół ogórek sól pieprz Sposób wykonania: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym dodać go do jogurtu. Następnie zioła i czosnek posiekać i również dodać do jogurtu. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sos z twarogu z ziołami
by Paulina Ziemba • • 0 Comments
Składniki: 5 dag chudego sera twarogowego 1/2 szklanki kefiru 5 łyżek umytych, drobno posiekanych ziół (szałwia, pietruszka, estragon, bazylia) sól pieprz ząbek czosnku Sposób wykonania: Ser rozetrzeć widelcem. Dodać do niego kefir, posiewny czosnek oraz zioła. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.