Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ziołami

Ocet ostry paprykowy Iwony

Składniki: 12 pikantnych małych papryczek /około 2-3 cm/ 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju ułożyć  papryczkę, zalać octem winnym, zakręcić słój i odstawić w ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Ocet jest naprawdę mocny. Należy stosować go umiarkowanie do potraw mięsnych.

Ocet do owocowych sałatek Iwony

Składniki: ½ kg cukru 1 ½ łyżki cynamonu ½ cytryny szczypta soli 6 goździków 5 średnich listków laurowych 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Cytrynę wyparzyć, obrać w cieniutkie plasterki razem ze skórką. Zagotować ocet, dodać cukier i resztę składników, gotować około 5 minut, ostudzić i przefiltrować. Przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce.…