Składniki: 1/2 szklanki jogurtu 5 łyżek świeżych listków bazylii i oregano 1 łyżka soku cytrynowego sól przyprawa curry 2 ząbki czosnku Sposób wykonania: Zioła posiekać i wymieszać z jogurtem. Dodać jeszcze sok z cytryny, curry, sól oraz posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
Tag: z ziołami
Listy
Cukinia gotowana na parze z ziołami
by Roksana Radzikowska • • 0 Comments
Składniki cukinia szczypta ziół prowansalskich łyżeczka masła Sposób wykonania: Cukinię obrać po czym pokroić ją w plasterki. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze i posypać ziołami. Gotować do miękkości. Przed podaniem na każdym plasterku położyć kawałek masła.
Listy
Dip pomidorowy z ziołami
by Jan Mroczkowski • • 0 Comments
Składniki: 4 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku bazylia kolendra sól pieprz odrobina oleju Sposób wykonania: Pomidory pokroić w drobną kostkę a czosnek i cebulę posiekać, razem wymieszać. Następnie dodać posiekane zioła, odrobinę oleju i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Ocet ostry paprykowy Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 12 pikantnych małych papryczek /około 2-3 cm/ 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoju ułożyć papryczkę, zalać octem winnym, zakręcić słój i odstawić w ciemne i suche miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek. Ocet jest naprawdę mocny. Należy stosować go umiarkowanie do potraw mięsnych.
Listy
Ocet do owocowych sałatek Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: ½ kg cukru 1 ½ łyżki cynamonu ½ cytryny szczypta soli 6 goździków 5 średnich listków laurowych 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Cytrynę wyparzyć, obrać w cieniutkie plasterki razem ze skórką. Zagotować ocet, dodać cukier i resztę składników, gotować około 5 minut, ostudzić i przefiltrować. Przelać do wyparzonych butelek i przechowywać w lodówce.…