Składniki: 3żółtka 2 całe jajka 8dkg cukru ½ litra białego wina otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Do miseczki wbić całe jajka, dodać trzy żółtka, cukier i ucierać na gładką masę. Do utartej masy jajecznej wlewać powoli gorące wino, ciągle ubijając, podgrzewając miskę w kąpieli wodnej i ubijać, aż zgęstnieje. Przyprawić otartą skórką cytrynową i…
Tag: z wina
Sosy
Sos sałatkowy Pawła
by Paweł Łojek • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka białego wina szczypta cukru szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z octem po czym dodać wino, cukier oraz paprykę. Całość dokładnie wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Desery
Sangria na Boże Narodzenie
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 1, 5 l czerwonego wytrawnego wina 2 szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki cukru pudru 4 duże obrane, pokrojone w plastry brzoskwinie ( lub brzoskwinie z puszki) 2 pomarańcze, dokładnie obrane, pokrojone w plastry 1 cytryna, obrana, pokrojona w plastry 1 szklanka wody mineralnej gazowanej ½ szklanka Brendy Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać, odstawić…
Desery
Poncz na Boże Narodzenie
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 butelki dobrego wina gazowanego ( 2 x 0,75 l) 1 butelka rumu (0, 75 l) sok z jednej cytryny 3 szklanki bardzo mocnej herbaty cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki. Mocno podgrzać. Podawać w szklanej wazie ze szklaną chochlą. Znakomicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno…
Wino
Cabajone- drink na ciepło
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 400g białego wina gronowego 5 dag cukru 2 jajka 4 żółtka Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Następnie przelac do garnka i podgrzewając do temp. ok. 70 stopni, wciąż miksować przez 5 min.Podawać na ciepło. Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza