Składniki: 250 g marchwi 250 g groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól cukier Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w kostkę po czym zalać ja 100 ml wody. Dodać ½ łyżeczki cukru i soli i trzymać na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać groszek i wlać jeszcze ½ szkl. wody. Dusić…
Tag: z warzywami
Listy
Piuree z zielonego groszku
by Donata Pająk • • 0 Comments
Składniki: 500 g łuskanego groszku 2 łyżki masła sól cukier Sposób wykonania: Groszek opłukać o czym zalać go wodą, tyle aby go zakrywała. Dodać łyżeczkę soli, szczyptę cukru i gotować pod przykryciem około 15 minu5. Po tym czasie całość zmiksować, wówczas dodać masło i dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Listy
Buraki z papryka duszone w śmietanie
by Agata • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 1 papryka 100 ml śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzić obrać a gdy ostygną i zetrzeć na tarce. Następnie paprykę pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym maśle około 5…
Listy
Buraczki w śmietanie z jabłkami
by Natasza Skiba • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 1 jabłko 100 ml śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzić obrać a gdy ostygną i zetrzeć na tarce. Następnie obrane jabłko pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym maśle około…
Listy
Buraki glazurowane
by Tomek Barański • • 0 Comments
Składniki: 500 g buraków 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki masła sok z 1 cytryny skórka starta z ½ połowy pomarańczy Sposób wykonania: Oczyszczone buraki zalać wodą i gotować około 1 godziny. Po tym czasie je odcedzić, obrać a gdy osy gna pokroić w ćwiartki. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć cukier, gdy całkowicie się rozpuści…