Składniki:
- 20 – 25 dag chrzanu
- 5 dag masła
- cytryna
- śmietana
- sól
- cukier
Składniki: 1 kg buraków 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki pszennej 2 – 3 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania: Buraki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i zetrzeć na tarce. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić Melkiem. Wówczas włożyć buraczki, dokładnie wymieszać i chwilę trzymać jeszcze…
Składniki: 3/4 kg brukselki 1 duża cebula 1/2 szklanki chudego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2/ pęczka natki pietruszki sól Sposób wykonania: Brokuły obgotować w osolonej wodzie. W między czasie cebulkę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać odcedzoną brukselkę. Całość wymieszać, podlać mlekiem i trzymać na małym ogniu około 15 minut. Na…
Składniki: 1 kg brukwi 5 dag słoniny 2 dag masła 1 dag mąki sól cukier Sposób wykonania: Brukiew zalać osoloną wodą, wrzucić jeszcze kawałek słoniny i gotować na małym ogniu do miękkości. Wówczas odcedzić brukiew i słoninę i pokroić w kostkę. Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wodą w której gotowała się brukiew.…
Składniki: 0,5 kg bobu 5 dag masła sól Sposób wykonania: Bób zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Następnie go odcedzić i obrać z łusek. Przed podaniem polać masłem.