Składniki główka czerwonej kapusty 20 dag zielonych winogron bezpestkowych 2 dag mąki 3 dag masła roślinnego czerwone wytrawne wino sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do garnka z połową rozgrzanego masła. Podlać całość jeszcze winem i dusić na małym ogniu dość często mieszając. Na reszcie masła przesmażyć mąkę…
Tag: z warzywami
Listy
Cukinie z patelni
by Olga Jarek • • 0 Comments
Składniki 2 cukinie łyżeczka ziół prowansalskich jajo bułka tarta mąka biały pieprz sól olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinie pokroić w plasterki, które posypać ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Następnie oprószyć je mąką, obtoczyć w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu posypać solą. Doprawić do smaku…
Listy
Cukinia duszona z pomidorami
by Halina Jaroszek • • 0 Comments
Składniki 2-3 nieduże cukinie 2 duże mięsiste pomidory łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku po łyżce oleju i masła pieprz sól Sposób wykonania: Cukinie pokroić w słupki, które obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wówczas dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę, masło, rozmaryn oraz posiekany czosnek. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec…
Listy
Cebulowe placki
by Paulina Kmita • • 0 Comments
Składniki 2 duże cebule 20 dag żółtego sera 4 jaja tłuszcz do smażenia szczypiorek sól pieprz Sposób wykonania; Obraną cebulę pokroić na plastry po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zestawić z ognia do ostygnięcia. Wówczas dodać do niej roztrzepane jajka, posiekany szczypiorek oraz stary ser. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać…
Listy
Bób z grzybami
by Grażyna Antoniewicz • • 0 Comments
Składniki 50 dag bobu 50 dag świeżych grzybów (pieczarki, kurki, podgrzybki) szklanka bulionu pół szklanki śmietany 2 cebule 2 łyżki margaryny łyżka mąki 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej margarynie po czym dodać pokrojone grzyby i kilka minut smażyć razem. Następnie podlać bulionem i doprawić do…