Składniki: 30 dag żółtego sera 10 dag chudej wędliny 2 jaja ugotowane na twardo ogórek kiszony kilka rzodkiewek pół strąka papryki konserwowej łyżka posiekanych kiełków pszenicy 2 ząbki czosnku majonez sól pieprz Sposób wykonania: Ser zetrzeć na tarce wędlinę i jajka oraz pozostałe warzywa drobno pokroić. Dodać jeszcze kiełki pszenicy oraz posiekany czosnek. Wlać odrobinę …
Tag: z warzyw
Listy
Placki ziemniaczane z migdałami i rodzynkami
by Tadeusz Kuczkowski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ziemniaków jajo 2 łyżki płatków migdałowych łyżka zmielonych migdałów 2 łyżki rodzynek łyżka mąki szczypta soli tłuszcz o smażenia Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Wówczas wbić do nich jajko. Dodać płatki migdałowe oraz zmielone całe migdały i rodzynki. Dodać jeszcze łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić ciasto odrobiną soli. Z…
Listy
Placki ziemniaczane z pieczarkami i bekonem
by Paweł Szałkowski • • 0 Comments
Składniki 1 kg ziemniaków 20 ag pieczarek cebula 15 dag bekonu 2 jaja 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki pół łyżeczki mielonego kminku pieprz sól tłuszcz do smażenia Sposób wykonania: Pieczarki pokroić na plasterki, bekon w kostkę a cebulę posiekać po czym razem przesmażyć. W między czasie obrane ziemianki zetrzeć na tarce i dodać…
Listy
Kotlety ziemniaczane z jajkiem
by Weronika Brożyna • • 0 Comments
Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo surowe jajo 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i koperku łyżka posiekanego zielonego estragonu 3 łyżki gęstej śmietany 2-3 łyżki tartej bułki 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane ziemianki przepuścić przez maszynkę. Następnie dodać do nich posiekany koperek, orzechy, estragon oraz śmietanę.…
Listy
Marchewka w maśle
by Bożena Gronowska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag marchewki 6 dag masła 1 łyżeczka cukru sól zielona pietruszka Sposób wykonania: Marchewkę zalać wodą po czym gotować aż prawie cała woda wyparuje, wówczas dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.