Składniki: morele 3 jajka 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. mąki łyżka oliwy 1 łyżeczka octu łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy tarta bułka cukier puder Sposób wykonania: Białka razem z cukrem ubić na sztywną po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo żółtka a na sam koniec dodać oliwę oraz ocet. Ubijać jeszcze około2 …
Tag: z truskawkami
Listy
Zupa mleczna z truskawkami i owsianką
by Eliza Rybus • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg truskawek lub poziomek 1 szklanka płatków owsianych 1 litr mleka 1 łyżka cukru sól do smaku Sposób przyrządzenia: Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Poziomki pozostawić w całości. W rondlu doprowadzić do wrzenia mleko, dodać płatki i gotować mieszając aż zmiękną. Dodać owoce, cukier i szczyptę soli. Odstawić na kilka minut…
Listy
Kisiel truskawkowy z jogurtem
by Alina Talaśka • • 0 Comments
Listy
Zupa truskawkowa z kostką jajeczną
by Patrycja • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg pieczarek 4 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka masła szczyptę otartej z cytryny skórki 1 szklanka soku jabłkowego ½ łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jajka zmiksować ze śmietaną, 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać masło, wlać zmiksowane jajka, smażyć jak omlet. Usmażone jajka pokroić w kostkę. Truskawki…
Listy
Truskawkowa babka
by Ilona Rychel • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. truskawek 2 galaretki truskawkowe kulki lodów śmietankowych Sposób wykonania: Truskawki pokroić na małe kawałki. Następnie 3 ½ szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Połowę galaretki przelać do formy od babki i odstawić do ostygnięcia. Gdy zastygnie rozłożyć warstwę owoców i zalać reszta galaretki. Ponownie odstawić do zastygnięcia, Przed podaniem obłożyć kulkami lodów.