Składniki: 30 dkg truskawek 2 dkg masła sok z 1 cytryny 4 żółtka 8 dkg cukru pudru 2/3 szklanki piwa 1 łyżeczka rumu 10 dkg kruchych ciastek Sposób przyrządzenia: Truskawki starannie wypłukać i osuszyć. Ciasteczka starannie rozkruszyć. Z cytryny wycisnąć sok i otrzeć na drobnym tarle skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać…
Tag: z truskawek
Konfitury
Konfitura z truskawek
by Kasia • • 0 Comments
Desery
Marynowane truskawki z serkiem homogenizowanym
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dorodnych truskawek Marynata: 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej 3 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki brązowego cukru Filling: 6 dkg migdałów bez skórki 6 dkg kruchych ciasteczek 2 żółtka 3 dkg cukru pudru 1 strąk wanilii (albo para kropli esencji waniliowej) 15 dkg serka homogenizowanego o smaku sernika ½…
Grill
Karaibski kebab truskawkowy z grilla
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 6 dużych truskawek 1 duży plaster świeżego ananasa lody waniliowe Sos: ½ szklanka miodu 1/3 szklanki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Sos: W niewielkim rondlu podgrzewać na wolnym ogniu wszystkie składniki sosu, aż zgęstnieje co trwa 3, 4 minuty. Kebab: Plaster ananasa pokroić na sześć kawałków w taki sposób aby miały kształt klina. Na namoczone…
Sosy
Piure truskawkowe
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki pokrojonych truskawek ¼ szklanki cukru sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzenia: Truskawki zmiksować, dodać cukier i jeśli ktoś lubi sok z cytryny. Jeśli piure ma być dłużej przechowywane (w lodówce do 10 dni) sok cytrynowy działa jak konserwant. Podawać do deserów i innych potraw. Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor:…