Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem Iwony

Ciasta na szybko i te bardziej pracochłonne. Ale wszystkie wyśmienite i smaczne. Dziś przepis na ciasto z rabarbarem Iwony. Aby go upiec potrzebujesz: rabarbaru, mąki, jajek, kefiru oraz mleka kokosowego. 
 

Składniki:

  • 450 g rabarbaru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 150 g cukru
  • 60 ml kefiru
  • 60 ml mleka kokosowego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Rabarbar z bitą śmietaną

Składniki: 50 dkg obranych, pokrojonych w kostkę łodyg rabarbaru 1 szklanka cukru 3 szklanki gęstej śmietany kremowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie dusić rabarbar z dodatkiem cukru i 2 łyżek wody przez około 10 minut, schłodzić, zmiksować blenderem. Śmietanę ubić mikserem. Do szklanych miseczek układać warstwami bitą śmietanę i…

Rabarbar w lukrze z brązowego cukru

Składniki: 45 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 15 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Rabarbar pokroić w kawałki o długości około 2,5 cm. Wymieszać z cukrem i przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 30 minut. Przełożyć do czystego słoja. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub…

Dżem z rabarbaru z laską wanilii

Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 1 laska wanilii Sposób wykonania: Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze pokrojoną wanilię i smażyć na małym ogniu około 25 minut. Zdjąć wytworzoną w trakcie smażenia pianę i przełożyć do słoików.