Składniki:0,3l piwa jasnego 20ml likieru jajecznego 20ml likieru amaretto 40 ml wódki czystej Sposób przyrządzenia:Wszyskie sładniki wymieszać i gotowe polecam dla pań bardzo dobre.
Tag: z piwem
Kurczak
Kurczak w sosie leśnym
by dominikab • • 0 Comments
Piwo
Brzeg Bałtyku
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: – 1 butelka jasnego piwa (0,33 l) – l butelka coca-coli (0,33 l) Oba napoje oziębić. Bezpośrednio przed podaniem zmieszać je i szybko podawać lub też mieszać lejąc od razu do szklanki oba napoje w równych częściach. Zamieszać łyżeczką barową.
Porady i Ciekawostki
Piwo w kuchni
by marek • • 1 Comment
Wśród krajów o dużej tradycji i kulturze piwowarskiej jak: Niemcy, Czechy, Benelux, Skandynawia, Alzacja czy Anglia z Irlandią, piwo jest od stuleci ważnym składnikiem wielu potraw kulinarnych. Nie stronią od piwa kuchnie innych narodów w tym i Kuchnia Polska, proponując nam znane od dawna lecz niestety zapomniane smaczne potrawy z dodatkiem piwa. Właściwości zdrowotne, odżywcze, oryginalny smak – piwa znane są od dawna i obok wina jest ono doskonałym uzupełnieniem bogactwa kulinarnego wielu potraw i przysmaków. Aby naprawdę poznać i zasmakować piwnych specjałów, najlepiej jest uczestniczyć w słynnych piwnych świętach, festynach tak chętnie organizowanych w przytoczonych wyżej krajach gdzie piwo jest często narodowym trunkiem. W piwnej kuchni należy zasadniczo rozróżnić potrawy i dania, w których składnikiem jest piwo, nie mylić z potrawami i przystawkami do piwa, bo jest to zupełnie osobny rozdział. Piwo podobnie jak wino wprowadza do potraw trochę alkoholu i tak np. mięso staje się bardziej soczyste, piwo rozpuszcza tłuszcze ryb a wprowadzone do ciast i wypieków sprawia że są one pulchniejsze i mają specyficzny smak i aromat.
Piwo inaczej …
Niewątpliwie najbardziej popularnym daniem na świecie z udziałem piwa są … zupy. Nie ma kraju, który nie miałby w swoim menu zupy piwnej. Alexander Dumas w swym słynnym dziele Wielki Słownik Gastronomiczny, dzieli zupy piwne na pięć głównych rodzajów i tak
1– klasyczna ze śmietaną, żółtkiem i mąką kukurydzianą,
2– z arakiem i jabłkami w tzw. koszulkach, bez żółtek ,
3– holenderska z udziałem ciemnego piwa, białego wytrawnego wina z gałką muszkatołową
4– polska z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną,
5– szwajcarska z duszoną na maśle cebulą z dodatkiem bulionu i jasnego piwa, chętnie podawana z tartym serem i posiekanym czosnkiem.
Do klasyki tematu potraw z piwem zaliczyć trzeba karpie po alzacku i niemiecku, comber zajęczy po belgijsku, angielskie i irlandzkie gotowane mięsa, puddingi i galaretki oraz welsh rabbit – zapiekanki z piwem i serem. Ceniona jest dortmundzka zupa jarzynowa z piwem, czeski rosół z kury a’la Pilsen z selerami i grzybami, słynne alzackie filety śledziowe w piwie, potrawka barania irish stew specjalność irlandzka. Dla lubiących gotować i smakoszy podaję kilka klasycznych przepisów kulinarnych z kuchni różnych krajów, oczywiście z udziałem piwa, życzę smacznego !
Ludwiku do rondla – z piwem
Warzywa
Warzywa w piwnym cieście
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 13 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1/8 l jasnego piwa, sól i pieprz do smaku, 20 dag młodej cukini, 25 dag brokułów, 10 dag młodej marchewki, 12 niedużych pieczarek, 1 średnia cebula, Kilka zielonych gałązek pietruszki i melisy, sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.…