Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z owocami

Zupa z rabarbaru z dodatkiem truskawek

Składniki: ½ kg rabarbaru 1/5 dkg mąki ziemniaczanej ½ szklanki śmietany cynamon goździki skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, zalać wrzącą wodą 6 szklanek, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową, rozgotować. Przetrzeć przez sito, dodać cukier.  Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, wlać do zupy i zagotować. Podawać z grzankami i świeżymi…

Zupa z truskawek z kruchymi ciasteczkami

Składniki: ½ kg truskawek 1,5 dkg mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietanki pasteryzowanej 10 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Zagotować litr wody z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z małą ilością zimnej wody, wlać do wrzątku, zagęścić, ostudzić, dodać śmietankę. Truskawki umyć, obrać z szypułek, przetrzeć przez sito, dodać do zupy. Podawać z grzankami, biszkoptami lub małymi kruchymi…

Zupa owocowa z jabłek pachnąca cynamonem

Składniki: ½ kg kwaśnych jabłek 10 dkg cukru szczypta cynamonu 2-3 goździki 2 dkg mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, przekroić i zalać 6 szklankami wody ,dodać goździki , cynamon, rozgotować, przetrzeć przez sito i dodać cukier. Z mąki ziemniaczanej i małej ilości zimnej wody zrobić zawiesinę, wlać do zupy, zagotować. Podawać z makaronem łazankowym.

Ciasto truskawkowe na zimno

Składniki: 25dag. biszkoptów 1/2 kg. truskawek 50 ml likieru pomarańczowego 250 ml kremówki 200 ml. twarożku homogenizowanego 2 żółtka 10dag. cukru waniliowego skórka pomarańczowa Przygotowanie: Truskawki przebrać, opłukać, obrać z szypułek i ułożyć w formie wyłożonej biszkoptami; polać likierem. Śmietankę oziębić i ubić dodając pod koniec cukier puder. Następnie połączyć z żółtkami, twarożkiem i skórką…