Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z owocami

Pikantne krewetki z ananasem i papryką

Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek ½ szklanki konserwowanego ananas w kawałkach ½ oczyszczonej, pokrojonej w paski papryki 2 grubo posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone cebulki dymki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta płatków z papryczki chili sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać krewetki, smażyć mieszając aż…

Filety z łososia z ananasem, musztardą i syropem klonowym

Składniki: 6 porcji filetów z łososia ½ świeżego ananasa pokrojonego w półplastry 2 łyżki dobrej musztardy 4 łyżki syropu klonowego 1 drobno posiekana papryczka chili bez nasion sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W małym rondlu podgrzewać mieszając syrop klonowy wymieszany z musztardą, gdy zgęstnieje odstawić z ognia. Na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową …

Mini marchewki z ananasem

Składniki: 2 szklanki mini marchewek 1 puszka ananasa w kawałkach 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej szczypta mielonego cynamonu 1 łyżka masła cukier do smaku ½ łyżeczki octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: W rondlu dusić marcheweczki z dodatkiem wody aż będą odpowiednio miękkie. Ananasa obsączyć z zalewy, zalewę zachować.  W małym rondlu wymieszać zalewę z ananasa, skrobię kukurydzianą,…

Krążki ananasa w cukrze i wiórkach kokosowych

Składniki: 1 ananas obrany i pokrojony w krążki 2 łyżki rozpuszczonego masła ½ szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki wiórków kokosowych Sposób przyrządzenia: Ananasa ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować masłem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego dobrze piekarnika, zapiekać aż cukier się rozpuści i zacznie rumienić. Wyłożyć na talerzyki, posypać wiórkami kokosowymi i podawać.