Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty 1 pęczek świeżej mięty 4-8 łyżeczki cukru 12 migdałów Sposób wykonania: Miętę utrzeć razem z cukrem po czym dodać herbatę i całość zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie przecedzić herbatę przez sitko i przelać do szklaneczek. Wrzucić jeszcze do każdej po kilka migdałów.
Tag: z migdałami
Babki
Babka z maku na śmietanie
by Alicja Schmidt • • 0 Comments
Składniki: 200 g maku 100 g cukru pudru 300 ml śmietanki 200 g bułki maślanej ½ startej laski wanilii 50 g migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odsączyć go i zemleć trzykrotnie razem z migdałami, wówczas dodać połowę cukru puder i całość utrzeć. Następnie…
Ciastka
Babeczki idealne na lato
by Maja Łoś • • 0 Comments
Ciastka
Paluszki z migdałami
by Wanda Stępniewska • • 0 Comments
Składniki: kostka masła 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 8 gorzkich migdałów 1 szkl. cukru 1 ½ szkl. mąki masło jajko cukier puder zmielone migdały Sposób wykonania: Z maki, śmietany, masła oraz cukru zagnieść ciasto dodając posiekane migdały. Uformować z niego wałeczki, które posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mielonymi migdałami oraz cukrem pudrem. Rozłożyć na blasze…
Ciastka
Obwarzanki z migdałami
by Martyna Rybka • • 0 Comments
Składniki: 300 g mąki krupczatki 3 łyżki cukru 3 jajka kilka łyżek deserowego wina 3 łyżki oliwy szczypta soli masło gotowa polewa płatki migdałów Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka, dodać cukier, wino oraz oliwę. całość dokładnie wyrobić na twarde ciasto. Następnie formować z niego wałeczki, które zlepić w kółka. Wrzucać je na osolony wrzątek…

