Składniki: 30 dkg ziemniaków 20 dkg gotowanego mięsa 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, schłodzić. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Mięso również zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Cebulę wymieszać z mielonym…
Tag: z mięsem
Listy
Sos z białego wina
by Ilona Koman • • 0 Comments
Składniki: 3żółtka 2 całe jajka 8dkg cukru ½ litra białego wina otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Do miseczki wbić całe jajka, dodać trzy żółtka, cukier i ucierać na gładką masę. Do utartej masy jajecznej wlewać powoli gorące wino, ciągle ubijając, podgrzewając miskę w kąpieli wodnej i ubijać, aż zgęstnieje. Przyprawić otartą skórką cytrynową i…
Listy
Sos chrzanowy Ilony
by Ilona Meler • • 0 Comments
Listy
Sos pomidorowo-mięsny
by Teresa Szymańczyk • • 0 Comments
Listy
Mięso jagnięce duszone z pigwą
by Konrad Kuryłowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego 4 pigwy 4 cebule papryka zielona – opcjonalnie sól, pieprz olej Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę i paprykę obrać, pokroić. Owoce pigwy pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, paprykę i cebulę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu…