Składniki: 30 dkg wołowiny 30 dkg wątroby cielęcej 30 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg słoniny, lub podgardla 4 jajka 4 ząbki czosnku 6 suszonych grzybów 3 czerstwe bułki ½ litra piwa 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki soli i pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku Sposób przyrządzenia: Wołowinę, mięso wieprzowe, wątróbkę, słoninę cebulę i czosnek, zalać…
Tag: z mięsa
Listy
Cebula faszerowana mięsem i ryżem
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg mielonego mięsa 8 cebul 2 łyżki posiekanego koperku i pietruszki 1 marchewka 2 szklanki ryżu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 32 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, ściąć wierzchołek, używając noża i łyżeczki wydrążyć jej środek. Wydrążone kawałki cebuli posiekać. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. W…
Listy
Mięso jagnięce duszone z pigwą
by Konrad Kuryłowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego 4 pigwy 4 cebule papryka zielona – opcjonalnie sól, pieprz olej Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę i paprykę obrać, pokroić. Owoce pigwy pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso, paprykę i cebulę, przyprawić. Smażyć na średnim ogniu…
Listy
Mięso jagnięce pieczone z warzywami
by Damian Mikusek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pieczeni jagnięcej 6 bakłażanów 6 ziemniaków 6 pomidorów 3 cebule 10 dkg boczku wędzonego w plastrach posiekana bazylia i natka pietruszki pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ziołami, odstawić. Bakłażany oczyścić, przekroić wzdłuż na połowę, posolić ułożyć na sicie tak aby wyciekła wytwarzający się sok. Ziemniaki i…
Listy
Pieczeń barania na dziko
by Karol Staniaszek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego bez kości słonina 2 łyżki oleju sól, pieprz posiekana natka pietruszki Marynata: ocet winny jabłkowy 5 ząbków czosnku 1 marchew liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie sól, pieprz, cukier Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę. Czosnek rozgnieść, marchew obrać, utrzeć na grubej tarce. Liść laurowy pokruszyć, ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozgnieść.…