Składniki: 500 g marchwi ½ szkl wody 2 łyżki niesolonego masła 1 ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli ½ szkl śmietany szczypta startej gałki muszkatołowej biały pieprz Sposób wykonania: Obrane marchewki pokroić na 5 cm słupki. Następnie zalać je wodą, dodać masło, sól oraz cukier po czym gotować na średnim ogniu, do momentu, aż większość…
Tag: z marchewki
Listy
Krem z marchewki Małgorzaty
by Małgorzata Banach • • 0 Comments
Listy
Napój z marchwi i cytryn
by Teresa Dawidowicz • • 0 Comments
Składniki: 50 dag marchwi cukier do smaku 1 1/4 litra wody sok z 1 1/2-2 cytryn skórka cytrynowa Sposób wykonania: Doprowadzić wodę do wrzenia po czym dodać do niej obraną marchew startą na tarce. Dokładnie wymieszać aby marchew puściła sok po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny…
Listy
Marchewka jako dodatek do kurczaka
by Agata Kobus • • 0 Comments
Składniki: 0,5 marchwi pokrojonej w kostkę 0,5 kostki masła lub margaryny szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w kostkę, którą wrzucić do rondla. Wrzucić masło i posłać odrobiną wody. Oprószyć sola oraz cukrem i dusić na małym ogniu do miękkości.
Listy
Marchewka z wody jako dodatek do drugiego dania
by Roksana Dziedzic • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki ½ szklanki bułki tartej 7 dkg masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Młodą marchewkę umyć, oskrobać i w całości ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać do smaku sól, cukier i część masła. Gotować do miękkości tak, aby wyparowała woda. Wyjąć na półmisek i polać masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.