Składniki:
-
- 36 małży (muli)
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 2 szklanki białego wina
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonej papryki
Składniki: • 500 g małży św. Jakukuba (przegrzebki, scalops) • 185 g zielonego groszku (strączki) • 185 g fasolki szparagowej • 60 ml białego wina sos cytrynowy: • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z limonki • 2 łyżki czerwonego octu winnego • 1 łyżeczka pasty chilli • 1 łyżeczka posiekanego koperku • czarny…
Składniki: • kawałeczek świeżego imbiru obrać i drobniutko posiekać, • 6 łyżek ryżowego octu, • 1 czerwone chilli posiekane, bez pestek, • troszkę natki kolendry, drobno posiekać, • 1 łyżeczka cukru, • połówki cytryn do towarzystwa, • morskie glony do ozdoby. Wykonanie: Wymieszać wszystko razem w miseczce, dodać cukru, jeśli trzeba, do smaku. Podawać z…
Składniki: • około pół kg mieszanych chińskich jarzyn (gotowa mieszanka) albo wziąć bok choy (chińska kapustka), chińskie brokuły, gatunek małego młodego szpinaku • 3 łyżki orzechowej oliwy • łyżka oliwy sezamowej • imbir w cienkich plasterkach (pół łyżki) • 4 zielone cebulki – drobno pokrojone • 2 łyżki sos ostrygowy (musi być gotowy w buteleczkach,…
Skład: 1 gałązka świeżego tymianku 2 gałązki pietruszki 1 gałązka selera naciowego (pokrojonego w paski ) 2 szalotki 300ml bulionu rybnego 150ml białego wytrawnego wina 1kg świeżych małż, wymytych 150ml bitej śmietany 1/2 łyżki ostrej musztardy 100ml jogurtu sól, pieprz 8 kawałków bagietki zielona sałata 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Zagotować wino z…