Składniki: 2,5 l spirytusu 3-4 kg malin 3 szkl. wody 2 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Maliny wrzucić do słoja i zalać je spirytusem aby ledwie je przykrywały po czym odstawić na słońce na 3-4 dni. Po tym czasie spirytus zlać a wodę zagotować dwukrotnie z dodatkiem cukru i wymieszać ze spirytusem. Przez gazę przecedzić…
Tag: z malinami
Bezalkoholowe
Miód malinowy drożdżowy
by Barbara Dzięgielewska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg malin 2 szkl. miodu 2 l wody 5 g drożdży kromka czarnego chleba Sposób wykonania: Maliny zalać ciepłą woda po czym odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wodę zlać a maliny wycinać i dodać do nich miód. Następnie kromki chleba posmarować drożdżami i podpiec je w piekarniku, i dodać je do…
Likiery
Likier malinowy
by Jurek Surowiec • • 0 Comments
Składniki: 2 l malin 2 l wódki 1 l syropu(1:2) Sposób wykonania: Maliny przesypać do butelek( do połowy wysokości). Zalać je wódką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 dni. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem. Przelać do butelek i odstawić.
Ciasta
Bezowy torcik malinowy
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 3 gotowe blaty bezowe gotowa polewa czekoladowa 2 szkl. bitej śmietany 650 g malin 80 g cukru pudru 5 kieliszków wódki wiśniówki 50 g wiórków koksowych Sposób wykonania: Polewę czekoladową stopić po czym posmarować nią oba płaty bezowe. Następnie około 500g malin wymieszać z wiśniówkę po czym rozgnieść je widelcem. Śmietanę ubić na sztywno…
Ciastka
Ciasteczka malinowo-miodowe
by Bartek Fijałkowski • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. malin 3 szkl. miodu 3-4 szkl. startych sucharów 1 szkl. cukru Sposób wykonania:Maliny przetrzeć przez sito po czym wymieszać z miodem.Doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać pokruszone sucharki.Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować małe ciasteczka, które ułożyć na blasze.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podsuszyć.Przed podaniem oprószyć cukrem.