Składniki: chleb żytni lub razowy 1 cebula dymka 10 pieczarek 30 dkg łososia konserwowanego w oleju lub łososia wędzonego 4 żółtka jaj 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka masła sól, biały pieprz Do dekoracji: cytryna w plastrach oliwki nadziewane konserwowane kawior Sposób przyrządzenia: Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę, wyjąć i odłożyć. Na pozostałym…
Tag: z łososiem
Zakąski
Wędzony łosoś po astrachańsku
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wędzonego łososia w plastrach 4 łyżki czarnego kawioru 1 cytryna mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry łososia pofałdować, ułożyć na półmisku, posypać kawiorem, udekorować zieleniną. Cytrynę dokładnie umyć w ciepłej wodzie, pokroić na ósemki, podać razem z łososiem. Z zakąską tą znakomicie komponuję się ciemny chleb razowy posmarowany odrobiną masła. Polecam, pychota.
Zakąski
Roladki z łososia i avocado w sosie z granatów
by daga • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg wędzonego łososia w płatach 2 avocado sok z cytryny Sos: 3 łyżki soku z granatów 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Avocado przekroi9ć wzdłuż na połowę, usunąć pestki, pokroić cienkie plastry i natychmiast skropić sokiem z cytryny aby nie czerniały. Na płacie wędzonego łososia położyć…
Zakąski
Łosoś w oliwie
by Naomi • • 0 Comments
Składniki: 1 kg łososia lub pstrąga 2 łyżki soli 2 łyżki białego pieprzu 1 łyżka cukru oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, wyfiletować odcinając skórę. Dokładnie usunąć ości. Każdą połowę łososia pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Układać warstwami w odpowiednio dużym naczyniu, każdą warstwę posypać solą, pieprzem i cukrem. Pozostawić…
Łosoś
Młode ziemniaki ze szpinakiem i wędzonym łososiem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: ½ kg młodych ziemniaków 1 rozgnieciony ząbek czosnku 20 dkg liści szpinaku 20 dkg wędzonego łososia 2 jajka 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka masła mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Cienko obrane (lub w mundurkach), pokrojone ziemniaki gotować przez około 15 minut w osolonej wodzie lub do momentu gdy zaczną mięknąć. W rondlu podgrzać ¾…