Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młode ziemniaki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Składniki:

    • ½ kg młodych ziemniaków
    • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
    • 20 dkg liści szpinaku
    • 20 dkg wędzonego łososia
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 1 łyżka masła
    • mielony pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Cienko obrane (lub w mundurkach), pokrojone ziemniaki gotować przez około 15 minut w osolonej wodzie lub do momentu gdy zaczną mięknąć. W rondlu podgrzać ¾ łyżki masła, dodać czosnek i po chwili dodać odcedzone ziemniaki. Smażyć ostrożnie mieszając aż się zaczną rumienić. W innym naczyniu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać ocet, ostrożnie wlać jajka i bardzo powoli gotować przez 3 minuty. W między czasie łososia podzielić na drobne plastry i dodać do ziemniaków.Umyte i osuszone liście szpinaku delikatnie podsmażyć na pozostałym maśle, wymieszać z ziemniakami. Na talerzu ułożyć ziemniaki wraz z dodatkami, na wierzchu położyć jajko. Obsypać pieprzem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *