Składniki:
- ½ kg młodych ziemniaków
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 20 dkg liści szpinaku
- 20 dkg wędzonego łososia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka masła
- mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cienko obrane (lub w mundurkach), pokrojone ziemniaki gotować przez około 15 minut w osolonej wodzie lub do momentu gdy zaczną mięknąć. W rondlu podgrzać ¾ łyżki masła, dodać czosnek i po chwili dodać odcedzone ziemniaki. Smażyć ostrożnie mieszając aż się zaczną rumienić. W innym naczyniu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać ocet, ostrożnie wlać jajka i bardzo powoli gotować przez 3 minuty. W między czasie łososia podzielić na drobne plastry i dodać do ziemniaków.Umyte i osuszone liście szpinaku delikatnie podsmażyć na pozostałym maśle, wymieszać z ziemniakami. Na talerzu ułożyć ziemniaki wraz z dodatkami, na wierzchu położyć jajko. Obsypać pieprzem i podawać.