Składniki: 25 dkg odwłoków krewetek 20 dkg kiełbasy chorizo 2 kolby kukurydzy kulki ziemniaczane 2 limonki 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka sosu tabasco pieprz kajeński pieprz czarny Sposób przyrządzenia: Kulki ziemniaczane i kukurydzę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce. Kiełbasę pokroić w plastry, obsmażyć na oliwie używając dużej patelni.…
Tag: z krewetkami
Krewetki
Krewetki w kokosowej panierce z pikantnym dipem morelowym
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków z krewetek 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajko ¾ szklanki mleka 2 szklanki wiórek kokosowych ½ szklanki dżemu morelowego niskosłodzonego pieprz, sól, chili do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, osuszyć. W średniej wielkości miseczce wymieszać jajko, mąkę i mleko, przyprawić. Skład cista można modyfikować musi one mieć konsystencje…
Krewetki
Krewetki słodko pikantne
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 75 dkg odwłoków krewetek ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 grubo pokrojona cebula 1 grubo pokrojona papryka 1 pokrojona w plasterki marchewka 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Wymieszać sos sojowy, oliwę, cukier, mieloną paprykę i skrobię, odstawić. Na…
Krewetki
Krewetki po iberyjsku
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka skrobi kukurydzianej (mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki mielonego kminku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 2 duże papryki oczyszczone i rozdrobnione 1 obrana i pokrojona cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego 2 posiekane ząbki czosnku szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka posiekanej naci kolendry 1 łyżka oliwy…
Krewetki
Krewetki skampi z bazylią
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 12 krewetek 12 plastrów bekonu lub chudego boczku 24 listki bazylii oliwa z oliwek pieprz kajeński do smaku Sposób przyrządzenia: Odwłoki krewetek skampi umyć, osuszyć. Obrać z chitynowych pancerzyków, lekko naciąć usunąć czarne jelito. Na każdym plastrze bekonu położyć dwa listki bazylii. Każdą krewetkę posmarować oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem kajeńskim. Krewetki zawinąć…