Składniki: 1 kg odwłoków krewetek 2 łyżki oleju ¼ szklanki posiekanej dymki ¼ szklanki pokrojonej papryki ! szklanka zielonego groszku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ szklanki sosu sojowego 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej ¾ szklanki orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać krewetki,…
Tag: z krewetkami
Przekąski
Krewetki na krakersach
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 16 dużych gotowanych krewetek 16 dużych ciastek krakers 1/3 szklanki sera Philadelphia majonez posiekana zielona cebulka biały pieprz lub sucha pokruszona papryczka chili Sposób przyrządzenia: Na każde z ciastek nałożyć równą warstwę sera o grubości około 2 mm. Oprószyć lekko pieprzem lub pokruszonym chili. Na środku nałożyć za pomocą łyżeczki kleks majonezu i na…
Krewetki
Krewetki po hawajsku
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg ugotowanych krewetek koktajlowych 1 pęczek sałaty rzymskiej 2 małe pomidory pokrojone w ćwiartki 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki 12 oliwek bez pestek 1 avocado pokrojone w ósemki i skropione sokiem z cytryny sos Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć, osuszyć, podrzeć w palcach na małe części i wyłożyć nimi dwa małe…
Krewetki
Krewetki na ostro
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 2 ząbki czosnku 2 rozkruszone suszone papryczki chili oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone krewetki polać oliwą i posypać rozkruszonymi papryczkami chili i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Na blasze do pieczenia ułożyć krewetki i piec w piekarniku przez 8 minut.…
Krewetki
Krewetki czosnkiem pachnące
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych odwłoków krewetek ½ szklanki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku liść laurowy szczypta pieprzu kajenskiego sól natka kolendry cytryna do przybrania Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać liść laurowy, pieprz kajeński, pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Podnieść temperaturę oleju,…