Składniki:
- ½ kg ugotowanych krewetek
- 1 kieliszek tequili
- 1 łyżeczka sambalu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki: 20 surowych krewetek 4 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone krewetki wbić na patyczki. Następnie posmarować je oliwa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na najwyższą półkę. Piec około 6 minut. Przed podaniem oprószyć solą oraz pieprzem.
Składniki: 700 g krewetek ½ szkl oliwy z oliwek sól 1 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. koniaku sok z 1 cytryny pieprz Sposób wykonania: Krewetki obsmażyć na rozgrzanej oliwie aż staną się brązowe. Wówczas oprószyć je solą i zalać koniak i wino. Podgrzewać i gotować jeszcze około 3 minut. Po tym czasie zdjąć z…
Składniki: 30 dkg oczyszczonych dużych krewetek 1 łyżka tartej bułki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko cytryna koper sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone odwłoki krewetek przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić, odstawić na 30 minut. Jajko zmiksować ze szczyptą soli. Krewetki obtoczyć w mące, moczyć w jaku, panierować w tartej bułce. …