Składniki: 300 g kaszy kukurydzianej 150 g bryndzy 100 g masła sól Sposób wykonania: Kaszę zalać 900 ml osolonej wody. Dodać jeszcze 2 łyżki masła i gotować na małym ogniu cały czas mieszając około 15 minut. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem po czym układać w nim kasze przesypując ją bryndzą. Resztę masła ułożyć na wierzch.…
Tag: z kaszy
Kasze i Kuskus
Kasza jęczmienna ze śmietaną
by Arleta Grzywacz • • 0 Comments
Składniki: 11/4 szkl. kaszy jęczmiennej 6 szkl. mleka łyżka masła 4 jajka sól ¾ szkl. śmietanki cukier cynamon gęsta śmietana Sposób wykonania: Kaszę dokładnie wypłukać po czym wsypać do wrzącego mleka. Dodać jeszcze łyżkę masła i cały czas mieszając gotować na małym ogniu. Ugotowana kaszę zdjąć z ognia i wbić do niej jajka, dodać śmietankę…
Kasze i Kuskus
Kasza krakowska wypiekana w piekarniku
by Żaneta Olczak • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. kaszki krakowskiej 1 surowe jajko 3 szkl. wody sól 100 g masła Sposób wykonania: Kaszkę wymieszać z jajkiem po czym rozsypać na stolnicy aby wyschła. Zlepione ziarenka należy rozdzielić. Następnie gdy kaszka wyschnie wrzucić ją na osolony wrzątek z dodatkiem masła. Dokładnie wymieszać iw stawić pod przykryciem na 45 minut do rozgrzanego…
Kasze i Kuskus
Kluski z kaszy manny
by Katarzyna Podgórska • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mleka 3-4 łyżki masła 1 szkl. kaszy manny ½ łyżeczki soli 8 jajek ½ szkl. bułki tartej Sposób wykonania: Mleko zagotować z łyżka masła po czym wsypać do niego kaszę i całość rozgotować. Następnie doprawić do smaku solą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia…
Kasze i Kuskus
Siemieniucha
by Beata P • • 0 Comments
Składniki; 2 szkl. kaszy gryczanej 3 szkl. wody 100 g świeżych grzybów 2 jajka 2 cebule łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania; Kaszę zalać wodą i ugotować. W między czasie grzyby pokroić, cebule i jajka posiekać po czym wrzucić wszystko na patelnie z rozgrzanym masłem i podsmażyć. Następnie kasze odcedzić i dodać do pozostałych składników.…