Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasza jęczmienna ze śmietaną

Składniki:

  • 11/4 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 6 szkl. mleka
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • sól
  • ¾ szkl. śmietanki
  • cukier
  • cynamon
  • gęsta śmietana

Sposób wykonania:

  1. Kaszę dokładnie wypłukać po czym wsypać do wrzącego mleka.
    Dodać jeszcze łyżkę masła i cały czas mieszając gotować na małym ogniu.
    Ugotowana kaszę zdjąć z ognia i wbić do niej jajka, dodać śmietankę oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.
    Podawać ze śmietaną, cukrem i cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *