Składniki:
- 1 kurczak
- 25 dag kaszy krakowskiej
- 1 szkl. wody
- 3 jajka
- ½ kostki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki: 1 szkl. mleka 1 łyżka masła ¼ łyżeczki soli 2/3 szkl. kaszy kuskus ½ szkl. jogurtu waniliowego 2 łyżki cukru ½ szkl. świeżych owoców Sposób wykonania: Mleko osolić, wrzucić masło i doprowadzić do zagotowania, wówczas wsypać kaszę, zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 5 min. Po tym czasie wymieszać kaszę widelcem aby…
Składniki: 300 g jaglanej kaszy 1 łyżka masła 100 g słoniny 100 g rodzynek 1,5 łyżki miodu kilka znamion szafranu sól Sposób wykonania: Kasze przelać wrzątkiem a potem zimną wodą. Następnie do wody wrzucić masło, doprowadzić do zagotowania i dodać kasze oraz szafran, pozostawić na ogniu do miękkości, wówczas do ugotowanej kaszy dodać rodzynki i…
Składniki: 250 g kaszy gryczanej 500 ml wywaru 2 łyżki tłuszczu Sposób wykonania: Zagotować wywar po czym wrzucić do niego kasze razem z tłuszczem. Trzymać na ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie przełożyć rondelek z kasza do większego garnka z gotującą się wodą. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykryciem około 30-40 minut.
Składniki: 250 g kaszy 800 g mleka 2 łyżki tłuszczu sól Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niej kasze. Doprawić do smaku solą i trzymać na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie zdjąć kaszę z ognia i dodać tłuszcz. Postawić ponownie na ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.