Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg mieszanki warzywnej/marchewka, pietruszka, por, seler/ 1 cebula 4 suszone grzybki / kapelusze/ ½ łyżki masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki, wsypać do garnka, dodać masło i podgrzewać kilka minut, zalać 1 litrem wody i…
Tag: z kartofli
Listy
Placki ziemniaczane z jabłkiem i pomidorami
by Marta Polek • • 0 Comments
Wegetariańskie
Placki ziemniaczane z grzybami
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 5 sztuk ziemniaków 20 dkg grzybów 2 łyżki mąki 1 jajko olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, obgotować, bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce. Grzyby, jajko, mąkę i tarte ziemniaki wymieszać, przyprawić. Smażyć na gorącym oleju. Smacznego.
Dodatki
Kartofle „a la Maitre d’Hotel”
by marek • • 0 Comments
Łyżkę młodego masła rozetrzeć z pół łyżką mąki, rozprowadzić słodką Śmietanką, wsypać trochę zielonej usiekanej pietruszki i trochę soli. Włożyć w ten sos pół litra pokrajanych w kostkę lub wydrążonych małych i ugotowanych kartofli, zagotować raz jeden i natychmiast podawać do sztuki mięsa lub ryb gotowanych z wody. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś…
Dodatki
Kartofle
by marek • • 0 Comments
Kartofle powinny się gotować w zimnej wodzie, na małym ogniu, wtedy tylko będą dobre. Póki młode koniecznie, a nawet i starsze, póki się tylko dadzą, trzeba skrobać łyżką blaszaną, a nie strugać nożem. Ugotowane, po odlaniu wody, osolić dobrze i potrząsnąć garnek z kartoflami kilka razy, aby sól wszędzie się dostała. Do młodych kartofli kłaść…