Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 średnie cytryny
- 1 ½ łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietanki
- sól, cukier do smaku
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
Składniki: ½ kg brukselki/ może być mrożona/ 1 marchewka, pietruszka, por, kawałek selera 1 cebula 4 ziemniaki 2 łyżki masła ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia; Warzywa umyć, obrać i poszatkować w paski na tarce. Pora pokroić w makaroniki, Włożyć do garnka, dodać obraną pokrojoną w talarki cebulę, 1 łyżkę…
Składniki: ½ kg porów 70 dkg ziemniaków olej sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia; Pory umyć, osączyć oddzielić białe części od zielonych. Zielone części liści włożyć do litra osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem. Białe części porów pokroić w cieniutkie plasterki, oprószyć solą i włożyć do rondelka, dodać olej i poddusić,…
Składniki: 70 dkg ziemniaków 8 gałązek selera naciowego ½ opakowania mrożonego szpinaku pęczek zielonej pietruszki 1 duża cebula szklanka śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Gałązki selera naciowego i pietruszkę umyć osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zagotować litr wody, osolić, włożyć cebulę i posiekane liście selera i pietruszki, zagotować, ostudzić i…