Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z karczochów

Serca karczochów z młodym bobem

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek szalotki 450 g mrożonego bobu 100 ml wody sok z 1 cytryny 400 g serc karczochów z puszki 2 łyżki posiekanego kopru sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać bób i dokładnie wymieszać. Następnie wlać wodę oraz sok z cytryny i całość…

Kwadraciki z sera i karczochów

Składniki: 350 g marynowanych serc karczochów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki mąki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki sosu tabasco 230 g startego sera montrey Jack 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Odsączoną marynatę z karczochów podgrzać na małym ogniu po czym smażyć w niej…

Karczochy – zastosowanie i przygotowanie

Karczochy to wieloletnia roślina zielona z rodziny złożonych pochodząca z północnej Afryki i południowej Europy. Była znana i ceniona w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie uprawiana również w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, na południu Stanów Zjednoczonych. Częścią jadalną są pędy kwiatowe, ścinane od lipca do pierwszych przymrozków. Do spożycia nadają się pędy kwiatowe dobrze…