Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek szalotki 450 g mrożonego bobu 100 ml wody sok z 1 cytryny 400 g serc karczochów z puszki 2 łyżki posiekanego kopru sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać bób i dokładnie wymieszać. Następnie wlać wodę oraz sok z cytryny i całość…
Tag: z karczochów
Listy
Kwadraciki z sera i karczochów
by Bożena Mika • • 0 Comments
Składniki: 350 g marynowanych serc karczochów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki mąki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki sosu tabasco 230 g startego sera montrey Jack 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Odsączoną marynatę z karczochów podgrzać na małym ogniu po czym smażyć w niej…
Listy
Gotowane karczochy z miodem
by Karina Żukowska • • 0 Comments
Owoce
Karczochy – zastosowanie i przygotowanie
by net • • 0 Comments
Karczochy to wieloletnia roślina zielona z rodziny złożonych pochodząca z północnej Afryki i południowej Europy. Była znana i ceniona w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie uprawiana również w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, na południu Stanów Zjednoczonych. Częścią jadalną są pędy kwiatowe, ścinane od lipca do pierwszych przymrozków. Do spożycia nadają się pędy kwiatowe dobrze…