Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kapusty

Kapusta duszona w sosie pomidorowym

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 główka białej kapusty 1 łyżeczka nasion kminku sól pieprz 2 szkl podstawowego sosu z pomidorów 2 łyżeczki brązowego cukru Sposób wykonania; Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kminek, poszatkować kapustę oraz sól i pieprz do smaku. Całość…

Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka Eweliny

Składniki: główka czerwonej kapusty cebula jabłko 3 łyżki octu winnego z jabłek ¼ szkl soku jabłkowego ¼ szkl wody 2 łyżeczki cukru sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w plasterki a obrane jabłka na zapałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie posypać je cukrem oraz pieprzem i zalać sokiem…

Potrawka z kapusty, ziemniaków i kalarepki

Składniki: ½ główki kapusty ½ kg ziemniaków 1 kalarepka 1 cebula 1 szkl zielonego groszku garść zielonej fasoli kawałek kalafiora 1 marchewka 10 dag masła sól Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie kalarepkę pokroić w kostkę, fasolkę na ukos, ziemniaki w plasterki, marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować a cebulę…

Żeberka w słodkiej kapuście i ziołach Iwony

Składniki: 1 kg żeberek 1 średnia główka kapusty 3 średnie marchewki 1 duża cebula zioła/ rozmaryn, tymianek, jałowiec, majeranek/ sól, pieprz ziołowy do smaku 1 łyżeczka kminku Sposób wykonania: Żeberka umyć, osuszyć , podzielić na porcje, obtoczyć w ziołach, oprószyć  solą i pieprzem do smaku. Kapustę oczyścić, oderwać 4 liście, pozostałe poszatkować. Dno brytfanki wyłożyć…