Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jajkiem

Żurek wielkanocny z sadzonym jajkiem

Składniki: ½ kg kości ze schabu włoszczyzna grzyby suszone biała kiełbasa boczek wędzony zakwas jajka łyżka chrzanu łyżka oliwy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania: Włoszczyznę obrać umyć. Z kości, grzybów, włoszczyzny z dodatkiem przypraw ugotować wywar, odcedzić. Do czystego wywaru dodać białą kiełbasę i boczek powoli gotować przez około 40 minut.…

Omlet z pieczenią pychotka

Składniki: 3 jajka łyżka śmietany łyżka mąki szczypta soli Farsz: 15 dkg resztki pieczeni wieprzowej, wołowej itp. 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulę i czosnek obieramy, lekko podsmażamy na łyżeczce masła, dodajemy pokrojone w paski resztki pieczeni,…

Roladki z jaj i sałaty

Składniki: •  4 jaja ugotowane na twardo •  10 dag ostrego żółtego sera •  2 łyżki pestek słonecznika •  2 łyżki kiełków sojowych •  ząbek czosnku •  3 łyżki majonezu •  2 łyżki gęstej śmietany 12-proc. •  8 – 10 liści sałaty •  pęczek rzodkiewek •  cukier •  sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jaja obrać i…

Jajka oliwkowo-łososiowe

Składniki: •  6 jajek •  2 łyżki majonezu •  3 łyżki naturalnego jogurtu •  3 plastry wędzonego łososia •  16 zielonych oliwek •  kilka gałązek koperku •  sól Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka, rozetrzeć je z łyżką majonezu na jednolitą masę. Dodać resztę majonezu oraz jogurt, przyprawiać…

Jajka marynowane z cebulką

Składniki: •  8 jajek przepiórczych •  1/2szklanki octu •  czerwona cebula •  3 łyżki cukru •  2 ząbki czosnku •  10 ziaren pieprzu •  2 ziarna ziela angielskiego •  1/2 łyżeczki ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, obrać. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, dodać ocet, cebulę, czosnek,…