Pochodzenie: Langwedocja-Roussillon Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: trochę kwaskowaty, odpowiednio słony, charakteryzuje się pełnym mlecznym smakiem Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Młody ser ma konsystencję musu, a smak przypomina kwaśną śmietanę z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Nie ma skórki, a jego miąższ jest zwarty. Ser…
Tag: z jajkiem
Sery
Ser Roquefort A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko owcze Smak: wyraźny, mocno słony smak, w czasie jedzenia rozpływa się w ustach, pozostawiając specyficzny smak pleśni i soli Zawartość tłuszczu: 52% Pora roku: cały rok Opis: Nazywany we Francji królem serów. Ser podobny do dzisiejszego roquefort istniał już w czasach Imperium Rzymskiego i był…
Sery
Ser Rocamadour A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: delikatny posmak kojarzy się z cukrem i orzechami laskowymi Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Ser zwany także cabecou, to młody ser farmerski. Stosowane metody produkcji tego sera są bardzo surowo przestrzegane. Do produkcji sera można stosować mleko kóz…
Sery
Ser Bleu de Causses A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: świeży, wyrazisty i słonawy smak o wyczuwalnym orzechowym posmaku Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Dojrzewanie sera trwa co najmniej 70 dni ( 3-6 miesięcy ) i odbywa się w naturalnych wapiennych jaskiniach. Miąższ letniego sera jest wilgotny, koloru kości słoniowej,…
Sery
Ser Ossau Iraty-Brebis des Pyrénées A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Akwitania Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko owcze Smak: ostry smak w miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty Zawartość tłuszczu: minimum 50% Pora roku: późną wiosną, jesienią, zima Opis: Ser ten będący symbolem Kraju Basków wytwarza się w Pirenejach. Sery typu fermier (farmerskie) wytwarzane są w szałasach górskich. Wyróżnia się trzy główne…