Składniki 20 dag żółtego sera (najlepiej Gouda, ale może być też inny) musi być w kostce (nie w plasterkach!) 4 jajka ugotowane pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szczypta oregano 5 łyżek majonezu szczypta soli i pieprzu Sposób wykonania Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu, kiedy będą już zimne zetrzeć do naczynia na tarce o…
Tag: z jajek
Listy
Panierowane jajka
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek 1 torebka kaszy gryczanej 2 łyżki masła 2 białka łyżka mąki 1/3 szkl. bułki tartej olej Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a kaszę na sypko. Z masła i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy wodą. Dodajemy do kaszy i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, obtaczamy w niej jajka i oblepiamy kaszą. Układamy…
Listy
Jajka pod serową pierzynką
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka cebula 4 plastry sera żółtego 2 łyżki szczypiorku 20ml.wody 10 dag. masła sól pieprz Sposób przyrządzenia Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Wbijamy jajka i smażymy, aż białka się zetną. Doprawiamy do smaku. Na jajkach układamy plastry sera i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy, aż ser się…
Listy
Twarożek jagodowy
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego 40 dag. jagód 2 jajka 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę. Owoce umyć i połączyć z serkiem i utartymi żółtkami. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Schłodzić kilka minut w lodówce. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Listy
Pasta do chleba z żółtego sera
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki serka homogenizowanego 25 dkg żółtego sera Gouda ½ szklanki majonezu ½ szklanki posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku sól Sposób przyrządzenia: Ser Gouda zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szczypiorek umyć i drobniutko posiekać. Majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym, wsypać starty żółty ser, szczypiorek i czosnek. Doprawić…