Składniki: • 20 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone) • 3 łyżki utartego chrzanu • jabłko • cukier • sól Wykonanie: Przebrane porzeczki umyć i zmiksować z małą ilością przegotowanej wody. Dodać chrzan i utarte jabłko, wymieszać, doprawić solą i cukrem. Podawać do wędlin, drobiu lub kanapek.
Tag: z jabłkiem
Ciasta
Jabłka zawijane w ciasto
by Xawier • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg jabłek (najlepiej antonówki) • 4 szklanki mąki • 1 paczka masła • 1 płaska łyżeczka soli • 1 łyżka cukru pudru • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 2 dag drożdży • 0.5 szklanki mleka • 3 jajka Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda…
Sosy
Sos z żurawin i jabłek
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • 15 dag żurawin • 2 jabłka • 3/4 szklanki wody • skórka z pomarańczy lub z cytryny • 5 dag cukru Wykonanie: Z umytych i obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić owoce na ćwiartki, wsypać opłukane żurawiny, zalać gorącą wodą i ugotować. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i drobno posiekaną…
Sosy
Sos z jabłek do pieczeni baraniej, schabu, kaczek, gęsi
by Eljot • • 0 Comments
Ciasta
Ciasto jabłkowe z budyniem
by trunksql • • 0 Comments
Składniki: • 50 dag mąki • 25 dag masła lub margaryny • 2 jajka • 20 dag cukru • 2 szklanki mleka • opakowanie budyniu waniliowego • 5-6 jabłek • 2 łyżki cukru pudru • tłuszcz do posmarowania formy Sposób przyrządzenia: Z połowy porcji mąki (25 dag), tłuszczu (12,5 dag), sześciu łyżek cukru i jednego…