Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z indyka

Auszpik z indyka lub kapłona

Oczyścić dobrze i osolić indyka lub kapłona; nadziać jak zwykle, dobrawszy cielęcą wątróbkę, a zamiast cukru i rodzynków trochę tartej cebuli. Następnie nadziać indyka i gotować w obszernym radiu z oczyszczonymi cielęcymi nóżkami. Po dwóch godzinach indyk ma dosyć; ostudziwszy go, pokrajać w kawałki wraz z farszem. Nóżki cielęce z włoszczyzną wygotować do połowy, przecedzić,…

Ragout egzotyczne

Składniki: • 50 dag piersi z indyka • 2 jabłka • 2 cebule • 2 banany • 2 żółtka • szklanka ryżu • szklanka bulionu z kostki • szklanka śmietany – 18proc. • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego • 4 łyżki oliwy • łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej • łyżka wiórków kokosowych • łyżeczka drobno posiekanej…

Faszerowana pierś indyka

Składniki: • 80 dag piersi indyka • 10 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach • pęczek natki pietruszki • cebula • 15 dag pieczarek • marchewka • skórka starta z cytryny • 10 czarnych oliwek bez pestek • żółtko • 1/3 kostki masła • 2 szklanki białego wina • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • sól,…

Zapiekane tortile

Składniki: • 4 – 5 pomidorów • 8 tortilli lub naleśników • 40 dag wędzonej piersi z indyka • 10 dag startego żółtego sera • puszka kukurydzy • 1/2 główki sałaty • ząbek czosnku • 3 łyżki koncentratu pomidorowego • 3 papryczki chili • sól Sposób przyrządzenia: Pomidory polać wrzątkiem, obrać, pokroić. Czosnek obrać, posiekać.…

Indyk w maladze

Składniki: • 1 kg piersi indyka • 4 ząbki czosnku • 5 jagód jałowca • 1 łyżeczka estragonu • szczypta pieprzu krajeńskiego • 3 goździki • 50 g masła • 350 ml malagi (lub cream sherry) • 50 g rodzynek • 2 łyżki płatków migdałowych • 1 czubata łyżka żelatyny (z agaru) • sól, pieprz…