Składniki: ½ kg maślaków 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Grzyby dokładnie oczyścić, posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do cebuli. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę…
Tag: z grzybów
Porady i Ciekawostki
Zupa ze świeżych grzybów z majerankiem
by Natalia Piekarz • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Grzyby mun z porem
by Ola Kania • • 0 Comments
Składniki: 50 g suszonych grzybów mun 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina sambalu Sposób wykonania: Grzyby oczyścić pod bieżącą wodą po czym zalać je wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić zachowując wywar i pokroić je na…
Porady i Ciekawostki
Borowiki pieczone z masełkiem
by Karol Bartnicki • • 0 Comments
Składniki: ½ kg borowików 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć nóżki i ułożyć kapelusze na blasze wysmarowanej olejem. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem. Na każdym kapeluszu ułożyć po kawałku masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Przed podaniem posypać…
Porady i Ciekawostki
Grzyby shitke pieczone
by Kacper Baczyński • • 0 Comments
Składniki: 30 dag grzybów 2 pory 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek dodać drobno posiekany czosnek i papryczkę oraz sos sojowy. Całość wymieszać i do powstałej marynaty przełożyć grzyby. Dokładnie wymieszać aby…