Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego pora 2 łyżeczki mąki 350 g różnego rodzaju grzybów ¾ szkl. tłustej śmietany ¼ szkl. porto ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Pora wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Trzymać na ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Po tym czasie oprószyć go mąką…
Tag: z grzybów
Grzyby
Bulion grzybowy
by Jolanta Murawska • • 0 Comments
Grzyby
Solone grzyby z śledziem
by Bartek Białek • • 0 Comments
Składniki: 250 g solonych grzybów 200 g filetów śledziowych 3 cebule 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek Sposób wykonania: ½ grzybów, cebulę oraz śledzie zemleć w maszynce. Następnie resztę grzybów posiekać i dodać do masy. Skropić olejem, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Grzyby
Grzyby z winem w śmietanie
by Asia Paluch • • 0 Comments
Składniki: 500 g świeżych grzybów łyżką masła 2 łyżki białego półwytrawnego wina 1 szkl. śmietany ½ szkl. startego żółtego sera sól pieprz łagodna papryka Sposób wykonania: Grzyby drobno pokroić po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Po około 5-8 minutach zalać je winem i trzymać na ogniu około 2-4 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem…
Borowiki
Powidła z borówek
by Bożena Czarnecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg borowików 2 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia po czym je zamknąć.