Składniki: 70 dkg pieczarek 3 cebule 1 łyżka masła majonez tarty żółty ser Naleśniki: 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka cukru sól mąka pszenna Sposób przyrządzenia: Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać dodając taką ilość mąki aby ciasto uzyskało pożądaną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć niezbyt cienkie naleśniki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę…
Tag: z grzybami
Listy
Zupa ziemniaczana zabielana
by Teresa Wieczorek • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg pieczarek 30 dkg ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 1 litr wody lub bulionu mięsnego kwaśna śmietana sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut, dodać pieczarki, dsić mieszając aż odparuje wytworzony sos. W rondlu…
Listy
Grzyby w kapuście
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 7 dag kiszonej kapusty 3 dag suszonych grzybów łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia kapustę poszatkować i zalać ją wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut. W między czasie grzyby ugotować w tej samej wódzie w której się moczyły po czym przelać je…
Listy
Cukinia duszona z pieczarkami, pomidorami
by Justyna Opioła • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg młodej cukinii 30 dkg pieczarek 4 pomidory 2 cebule 2 łyżki oleju ½ szklanki bulionu grzybowego 1 łyżka mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, pokroić. W rondlu podgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w pół plastry…
Listy
Fasolka szparagowa z grzybami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg fasolki szparagowej kilka pieczarek 1 łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić i wraz z trzonami pokroić w plastry. Fasolkę obrać, strączki przekroić na połowę. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, osolić, dodać fasolkę, gotować aż zmięknie, kilka minut przed końcem gotowania dodać pieczarki, odcedzić.…